Sommerkolleg 2023 - Beszámoló az osztrák-magyar tandemben szervezésre kerülő nyári egyetemről

2023.07.24.
Sommerkolleg 2023 - Beszámoló az osztrák-magyar tandemben szervezésre kerülő nyári egyetemről

Az ösztöndíjjal támogatott nyári egyetem hosszú évek óta kerül megrendezésre minden évben színes tematikával és izgalmas kulturális programokkal. Az együttműködés az ELTE Germanisztikai Intézete és az eisenstadti Fachhochschule Burgenland között valósul meg az osztrák Oktatási Minisztérium (Bundesministerium für Bildung, Wissenschaft und Forschung) támogatásával. A program összeállításáért Dr. habil. Szili Katalin egyetemi docens és Dr. Márki Herta, a Germanisztikai Intézet egyetemi tanársegédje felelnek.

A programon az osztrák hallgatók magyarul, a magyar hallgatók pedig németül tanulhatnak. Ebben az évben 12 osztrák diákot fogadtunk, és 12 magyar diák vehetett részt a nyelvórákon és a délutáni foglalkozáson. A jelenléti kurzusnak a Germanisztikai Intézet Rákóczi úti épülete biztosítja a termeket. A legtöbb magyar hallgató ELTE-s diák, ebben az évben egy nagyon magas C szintű csoport jött létre, akik a nyelvórák mellett színvonalas előadásokon is részt vehettek. Az előadásokat az intézet oktatói tartották, Balogh F. András „Kultur, Literatur und Politik im Sozialismus”, illetve Rada Roberta „Gute Impfung. Gute Energie – Linguistische Analyse der Impfwerbungen im deutschen Corona-Diskurs” címmel konkrét példákon keresztül mutatták be a két ország és a két nyelv közötti hasonlóságokat, és különbséget. Tolnai Katalin (idén végzett okleves német- és angoltanár szakos hallgatónk) vezetésével pedig a balatoni kirándulást egy tematikus irodalmi sétával színesítették német nyelven.

A programok kirándulásokat is magukba foglalnak, így a hallgatók többek között a Pénzmúzeum, a Magyar Zene Háza vagy például a Sziklamúzeum kiállítását tekinthették meg német nyelven. A tandemórákon ezeket a programokat dolgozták fel.

A nyári egyetemen mindig vannak visszatérő diákok, jövőre is várjuk vissza új és régi hallgatóinkat.


A részletes program itt olvasható.

Márki Herta